piątek, 5 lipca 2013

czarno- bialy tort

Smaczny, slodki i elegancki tort- idealny na urodziny :) Wbrew pozorom nie jest to pracochlonne ciasto, najepiej zrobic go dzien przed podaniem. 



Skladniki:

na jasne ciasto: 
- 6 bialek
- 1 szklanka maki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju

na ciemne ciasto: 
- 6 zoltek
- 2 jajka
- 6 lyzek cukru
- 4 lyzki maki
- 3 lyzki kakao
- 1 lyzka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju

krem: 
- 1 litr mleka
- 250 g masla (margaryny)
- 1 szklanka cukru
- 4 czubate lyzki maki pszennej
- 4 czubate lyzki maki ziemniaczanej

dodatkowo: 
- 300 g delicji
- bita smietana lub polewa czekoladowa do dekoracji 


Jasne ciasto: bialka ubic na sztywna piane. Dodac cukier i ubijac do momentu, az cukier sie rozpusci. Dodac make ziemniaczana i olej, dokladnie, ale delikatnie wymieszac. 

Ciasto ciemne: Jajka, zoltka i cukier ubic na jasna mase. Dodac make, proszek do pieczenia, kakao i olej, dobrze wymieszac. Na blache wykladac na przemian ciasto jasne i ciemne (blacha o wymiarach 23x35). Piec w temperaturze 170 stopni okolo 30-40 min- az jasna czesc ciasta porumieni. 

Krem: z litra mleka odlac 250 ml- pozostale 750 ml zagotowac z cukrem. W szklance mleka rozmieszac make pszenna i ziemniaczana (tak, aby nie bylo grudek). Do gotujacego sie mleka wlac rozrobione maki i ciagle mieszajac ugotowac budyn. Wystudzic go, mieszajac co jakis czas, by nie utworzyla sie skorupka na wierzchu. Maslo (margaryne) ubic mikserem na puch, dodawac po lyzce zimnego budyniu i zmiksowac na gladka mase. 

Wystudzone ciasto przekroic na dwa platy. Jeden posmarowac polowa kremu, poukladac na nim biszkopty, lekko je dociskajac. Na to wylozyc druga polowe kremu i przykryc drugim blatem ciasta. Ozdobic bita smietana lub polewa czekoladowa, wg uznania. 



4 komentarze:

  1. świetnie wygląda i smakowicie :-) pozdrawiam Cię Anetko

    OdpowiedzUsuń
  2. Chce zrobić to ciasto ale mam pytania: do kremu dodajemy delicje czy biszkopty? Do ciemnego biszkoptu 1 łyżkę proszku do pieczenia, czy nie za dużo? Czy ciasto jasne i ciemne nakładamy łyżką w pasy, czy w ciapki i czy biszkopt przekrawamy wzdłuż czy tak jak tort na dwa blaty, przepraszam że aż tyle pytań ale chcę żeby się udało, dziękuję
    jolas

    OdpowiedzUsuń
  3. Na kremie ukladamy delicje. Do ciemnego biszkoptu 1 plaska lyzka proszku do pieczenia. ciasto wykladajac na blache ukladamy, tak jak to ujelas, w ciapki :) Upieczony biszkopt przekrajamy tak jak tort, na 2 blaty. Przepis na to ciasto jest inspirowany przepisem na "Oczy carycy" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję,
    pozdrawiam
    jolas

    OdpowiedzUsuń