Przyznam szczerze, ze poczatkowo bylam sceptycznie nastawiona do tego przepisu- jak sie okazalo, niepotrzebnie. Zupa jest smaczna, sycaca- dla mnie idealna :)
Marchewke i pietruszke pokroic w drobna kostke, fasolke na kawalki dlugosci ok 2 cm. cebule posiekac. Do garnka wlac lyzeczke oleju, rogzac go i dodac posiekana cebule. Chwile przesmazyc, podlac woda i dusic do miekkosci. Nastepnie dodac warzywa, mielona slodka papryke i pieprz, smazyc razem ok minuty- zalac woda (ok 1,5 l) i gotowac do miekkosci. Smietane ubic lekko w misce, dodac lyzke zupy, wymieszac, dodac znow troche zupy i dobrze wymieszac, wlac do garnka, wymieszac z reszta zupy. Jajko ubic w miseczce, wlac do zupy i szybko wymieszac, dodac mleko. Podgrzewac na wolnym ogniu.
Skladniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 200 g zoltej fasolki szparagowej
- 100 ml kwasnej smietany 12%
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- natka pietruszki, sol, pieprz, mielona slodka papryka
- lyzeczka oleju
Marchewke i pietruszke pokroic w drobna kostke, fasolke na kawalki dlugosci ok 2 cm. cebule posiekac. Do garnka wlac lyzeczke oleju, rogzac go i dodac posiekana cebule. Chwile przesmazyc, podlac woda i dusic do miekkosci. Nastepnie dodac warzywa, mielona slodka papryke i pieprz, smazyc razem ok minuty- zalac woda (ok 1,5 l) i gotowac do miekkosci. Smietane ubic lekko w misce, dodac lyzke zupy, wymieszac, dodac znow troche zupy i dobrze wymieszac, wlac do garnka, wymieszac z reszta zupy. Jajko ubic w miseczce, wlac do zupy i szybko wymieszac, dodac mleko. Podgrzewac na wolnym ogniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz