Smaczny, slodki i elegancki tort- idealny na urodziny :) Wbrew pozorom nie jest to pracochlonne ciasto, najepiej zrobic go dzien przed podaniem.
Skladniki:
na jasne ciasto:
- 6 bialek
- 1 szklanka maki ziemniaczanej
- 1,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
na ciemne ciasto:
- 6 zoltek
- 2 jajka
- 6 lyzek cukru
- 4 lyzki maki
- 3 lyzki kakao
- 1 lyzka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
krem:
- 1 litr mleka
- 250 g masla (margaryny)
- 1 szklanka cukru
- 4 czubate lyzki maki pszennej
- 4 czubate lyzki maki ziemniaczanej
dodatkowo:
- 300 g delicji
- bita smietana lub polewa czekoladowa do dekoracji
Jasne ciasto: bialka ubic na sztywna piane. Dodac cukier i ubijac do momentu, az cukier sie rozpusci. Dodac make ziemniaczana i olej, dokladnie, ale delikatnie wymieszac.
Ciasto ciemne: Jajka, zoltka i cukier ubic na jasna mase. Dodac make, proszek do pieczenia, kakao i olej, dobrze wymieszac. Na blache wykladac na przemian ciasto jasne i ciemne (blacha o wymiarach 23x35). Piec w temperaturze 170 stopni okolo 30-40 min- az jasna czesc ciasta porumieni.
Krem: z litra mleka odlac 250 ml- pozostale 750 ml zagotowac z cukrem. W szklance mleka rozmieszac make pszenna i ziemniaczana (tak, aby nie bylo grudek). Do gotujacego sie mleka wlac rozrobione maki i ciagle mieszajac ugotowac budyn. Wystudzic go, mieszajac co jakis czas, by nie utworzyla sie skorupka na wierzchu. Maslo (margaryne) ubic mikserem na puch, dodawac po lyzce zimnego budyniu i zmiksowac na gladka mase.
Wystudzone ciasto przekroic na dwa platy. Jeden posmarowac polowa kremu, poukladac na nim biszkopty, lekko je dociskajac. Na to wylozyc druga polowe kremu i przykryc drugim blatem ciasta. Ozdobic bita smietana lub polewa czekoladowa, wg uznania.
świetnie wygląda i smakowicie :-) pozdrawiam Cię Anetko
OdpowiedzUsuńChce zrobić to ciasto ale mam pytania: do kremu dodajemy delicje czy biszkopty? Do ciemnego biszkoptu 1 łyżkę proszku do pieczenia, czy nie za dużo? Czy ciasto jasne i ciemne nakładamy łyżką w pasy, czy w ciapki i czy biszkopt przekrawamy wzdłuż czy tak jak tort na dwa blaty, przepraszam że aż tyle pytań ale chcę żeby się udało, dziękuję
OdpowiedzUsuńjolas
Na kremie ukladamy delicje. Do ciemnego biszkoptu 1 plaska lyzka proszku do pieczenia. ciasto wykladajac na blache ukladamy, tak jak to ujelas, w ciapki :) Upieczony biszkopt przekrajamy tak jak tort, na 2 blaty. Przepis na to ciasto jest inspirowany przepisem na "Oczy carycy" :)
OdpowiedzUsuńdziękuję,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
jolas