Smaczny, banalnie prosty do przygotowania i bardzo dekoracyjny- polecam :)
Skladniki (na 8 salaterek/ pucharkow):
- 400 g herbatnikow
- 500g wisni ( w sezonie swieze, teraz zamrozone)
- 7 lyzek cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 lyzka cukru wanilinowego
do dekoracji:
- 100 g smietany Sniezki lub smietana kremowka
- sok z buraka
- 100g czekolady
Przygotowac 8 salaterek. Podzielic herbatniki na rownych 8 czesci (po 50g). Polowe z porcji 50g pokruszyc na spod salaterki.
Wisnie rozmrozic, wlozyc do garnka, wsypac cukry i wlac 500 ml wody- na wolnym ogniu gotowac owoce ok 5-8 minut. W polowie szklanki wody rozrobic dwa proszki budyniowe, wlac do gotujacych sie w wodzie owocow, ugotowac "budyn". Budyn podzielic na pol- jedna czesc zmiksowac blenderem, wymieszac z druga czescia, gdzie sa cale owoce. Mase podzielic rowno pomiedzy 8 salaterek, posypac na nia pokruszona reszte herbatnikow. Zostawic do wystudzenia.
Sniezke lub bita smietane przygotowac wg przepisu na opakowaniu- ja podzielilam mase na pol, do jednej dodalam sok z buraka, zeby uzyskac rozowy kolor. Udekorowac wg uznania- ja przyozdobilam deser dodatkowo dekoracja z czekolady- przepis TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz