piątek, 8 marca 2013

rolada kwiatowa

Piekna, dekoracyjna i przepyszna- czego chciec wiecej? Moze byc oryginalnym prezentem dla bliskiej nam osoby :)


Skladniki:

 Kwiaty:
- 1 bialko
- 2 czubate lyzki maki
- 2 lyzki cukru pudru
-2 lyzki margaryny do ciast
- na czubku noza proszku do pieczenia
- barwniki spozywcze w proszku- u mnie niebieski, pomaranczowy i czerwony

Rolada: 
- 5 jaj
- 6 lyzek cukru
- 5 lyzek maki

Krem: 
- 0,5 l mleka
- 2 lyzki maki pszennej
- 2 lyzki maki ziemniaczanej
- pol szklanki cukru
- 50 g ciemnej czekolady
- pol kostki (125g) margaryny lub masla

KREM: Z pol litra mleka odlac pol szklanki, pozostale mleko wlac do garnka, dodac cukier i zagotowac. W miedzyczasie obie maki pomieszac, dodac pol szklanki mleka i wymieszac, tak, aby nie bylo grudek. Gdy mleko zacznie sie gotowac, powoli wlewac do niego rozrobione maki z mlekiem, ugotowac budyn. Do ugotowanego, goracego budyniu dodac czekolade i dobrze wymieszac, by uzyskac jednolita mase. Wystudzic. Margaryne (maslo) ubic na puch, dodawac powoli (po jednej lyzce) wystudzony budyn i miksowac- masa ma byc jednolita. Odstawic do lodowki. 

KWIATY: Papier do pieczenia przyciac do wymiarow duzej blachy z piekarnika. 
Bialko ubic z cukrem pudrem (krotko, ok 30 s), dodac make i margaryne, dobrze zmiksowac. Mase podzielic na 3 czesci (zaleznie od tego, ile mamy barwnikow) i do kazdej dodac po odrobinie barwnika. Jesli korzystamy z barwnikow w plynie, dodajemy odrobine wiecej maki. Mieszamy dokladnie kazda z mas i rozpoczynamy malowanie po papierze- malym pedzelkiem malujemy wzory na papierze, dokladnie nanoszac kolory. Papier wkladamy na okolo 20 minut do zamrazarnika, by masa sie zamrozila. 

BISZKOPT: Oddzielic bialka od zoltek. Bialka ubic na sztywna piane. Do zoltek dodac cukier i ubijac, az masa bedzie puszysta. Dodac zoltka do bialek, wymieszac. Dodawac po lyzce maki i wymieszac. 

Wyjac papier z zamrazarnika, polozyc na blasze, wylac na niego ciasto i DELIKATNIE rozsmarowac (tak, by nie uszkodzic dekoracji). Piec ok 10 min w temperaturze 180 stopni- biszkopt ma sie leciutko zarumienic, nie za mocno. Ciasto wyjac i razem z papierem zawinac w mokra sciereczke. Po 10 minutach rolade odwinac, DELIKATNIE zdjac papier i ponownie zawinac rolade w wilgotna sciereczke- pozsotawic do calkowitego wystudzenia. 
Ciasto odwinac, zdjac sciereczke, posmarowac je dokladnie przygotowanym wczesniej kremem i zawinac w rolade- polozyc "szwem" do dolu, by sie nie rozkleila. 
Smacznego ;)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz