piątek, 1 marca 2013

razowy kuskus z warzywami, pieczarkami i soja

Przyznam, ze po raz pierwszy przyrzadzalam kasze kuskus, i od pierwszego sprobowania zostalam jej fanka :) W polaczeniu z warzywami, pieczarkami i soja stanowi kombinacje idealna :) Podalam kasze z domowa salatka z ogorkow i to byl strzal w 10!



Skladniki: 

- 100 g razowego kuskusa
-2  szklanki mrozonych warzyw (u mnie groszek, papryka, pomidor, fasolka i marchew)
- 6 kotletow sojowych obgotowanych w wodzie
- - pol cebuli
- 200 g pieczarek
- zabek czosnku
- sol, pieprz, bazylia
- mielona slodka papryka

Kuskus przygotowac wg instrukcji na opakowaniu- razowy obgotowywujemy przez 5- 7 minut w wodzie z dodatkiem soli (proporcja wody i kaszy 1:1). Mozna go tez zalac woda i odstawic do napecznienia, ale wtedy jest trudniej trawiony.

Do garnka wlewamy odrobine wody, dodac posiekana cebule, pokrojone w plasterki pieczarki, zamrozone warzywa ( w sezonie dajemy oczywiscie swieze), przecisniety przez praske czosnek, doprawiamy i na wolnym ogniu gotujemy wszystko al dente. Obgotowane, miekkie kotlety sojowe kroimy w kostke, dodajemy do warzyw i pieczarek, dodajemy kasze i wszystko razem gotujemy ok 1 minuty. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz