poniedziałek, 2 marca 2015

chleb pszenno- gryczany na drozdzach

Szybki do zrobienia, bardzo smaczny chleb. Przepisem bazowym jest przepis na chleb owsiany Ewy Wachowicz http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,0,58.html Ja zmieniam przepis za kazdym razem, i chleb jest swietny- ten z dodatkiem maki gryczanej jest moim faworytem.



Skladniki: 

- 270g maki pszennej T-500
- 130g maki gryczanej razowej
- 400 ml cieplej wody
- 20g drozdzy
- 3/4 lyzeczki soli
- pol lyzeczki cukru
- 3 czubate lyzki platkow owsianych (u mnie miks owsianych, zytnich i jeczmiennych)
- ziarenka (slonecznik, siemie lniane, sezam lub wg uznania)


Do miski wlac wode, dodac platki, sol i cukier,wkruszyc drozdze i odstawic w cieple miejsce na 20 minut. Po tym czasie do miski wsypac make, dodac sezam, siemie lniane i slonecznik (ja dodaje po garsci). Ciasto wymieszac drewniana lyzka, i przelozyc do posmarowanej olejem i wysypanej bulka tarta keksowki. Posmarowac odrobina mleka i posypac slonecznikiem. 
Piec (chleb nie musi wyrastac) 60 minut w 180 stopniach. Upieczony chleb zawinac w sciereczke i zostawic do wystygniecia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz