poniedziałek, 19 stycznia 2015

zupa- krem z burakow

Pyszna, sycaca, i ten kolor :-) Przepis ze strony coolinarika.com


Skladniki: 

-750g obranych burakow
- 200g ziemniakow
- 2 wieksze marchewki
- 1 cebula
- 2 zabki czosnku
- sok z polowy cytryny
- 1,5 l bulionu
- sol, pieprz, chilli
- lyzeczka oleju
- chrzan
- natka pietruszki lub koperek


Na oleju podsmazyc drobno posiekana cebulke. Dodac czosnek i smazyc jeszcze minute. 
Buraki, marchew i ziemniaki pokroic w drobna kostke, dodac do cebuli i czosnku, smazyc razem chwile. Zalac calosc bulionem (tak, by warzywa byly przykryte). Gotowac na wolnym ogniu do miekkosci. Doprawic sola i pieprzem, dodac sok z cytryny, calosc zmiksowac blenderem. Jesli zupa bedzie za gesta, dodac bulionu. 
Zupe podawac z chrzanem, posypana posiekana natka pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz