poniedziałek, 19 stycznia 2015

zapiekanka z kaszy jaglanej, kurczaka i warzyw

Pyszne, zdrowe, sycace i szybkie do przygotowania danie. Moje pierwsze podejscie do kaszy jaglanej na slono, i na pewno nie ostatnie. Przepis jest latwy do modyfikacji- mozemy dodac wiecej kaszy, mniej miesa, inne warzywa, mozna zwiekszyc ilosc sera, albo calkiem z niego zrezygnowac.


Skladniki:

- 80g kaszy jaglanej
- 200- 250g piersi z kurczaka
- 300g warzyw (u mnie groszek, papryka, por )
- 250 ml mleka
- lyzka masla
- 1 jajko
- 100g sera zoltego
- sol, pieprz, ziola prowansalskie


Kasze jaglana wsypac do sitka, wyplukac ja pod strumieniem zimnej wody. Nastepnie przelozyc ja do naczynia zaroodpornego, dodac warzywa i wymieszac. 


Mieso posypac przyprawami i obsmazyc je z obu stron na patelni teflonowej bez tluszczu. Kawalki kurczaka dodac do kaszy i warzyw, wymieszac. W mleku rozpuscic maslo i odstawic do wystygniecia. Do chlodnego mleka wbic jajko i ubic trzepaczka, dodac sol i pieprz. Masa zalac kasze, mieso i warzywa, calosc wyrownac lyzka, tak, by mleko przykrylo skladniki zapiekanki.



Naczynie przykryc i wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 minut (po uplywie 30 minut sprawdzic ,czy kasza wciagnela cale mleko- jesli tak, podlac delikatnie woda lub mlekiem). Po 40 minutach zdjac pokrywke, calosc posypac ziolami prowansalskimi i startym zoltym serem i zapiec jeszcze kilka minut (do zapieczenia sera). 





2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie i łatwe w przygotowaniu, to moje smaki. A ile kcal to ma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Liczac ""na oko" calosc ok 1100 kcal (zalezy, jaiego uzyjemy mleka, sera, ile dokladnie miesa i jakich warzyw).

      Usuń