niedziela, 9 listopada 2014

piersi z kurczaka w panierce, pieczone w piekarniku

Nowy pomysl na kotlety z piersi z kurczaka :)


Skladniki: 

- podwojna piers z kurczaka
- 3 lyzki majonezu
- 2 lyzki musztardy 
- lyzeczka soli 
- pol lyzeczki pieprzu
- pol lyzeczki mielonej slodkiej papryki
- 2 zabki czosnku

panierka: 
- 2 jajka
- 100g maki pszennej (ja uzylam razowej)
- 100 g bulki tartej
- 100g sezamu
- olej


W misce pomieszac skladniki na marynate: majonez, musztarde, sol, pieprz, slodka papryke i drobno posiekany czosnek. Mieso pokroic w plastry (nie rozbijac, jak na tradycyjne kotlety), wlozyc do miski z marynata, dokladnie wszystko wymieszac. Miske przykryc folia i odstawic na noc do lodowki. 

Nastepnego dnia przygotowac panierke. Do jednej miseczki wsypac make, do drugiej bulke tarta i sezam, do trzeciej wbic jaja. Panierowac mieso- najpierw obtoczyc w mace, potem w roztrzepanych jajkach i na koncu w miksie bulki tartej i sezamu. 
Blache wylozyc papierem do pieczenia, posmarowac ja olejem (najlepiej uzyc do tego pedzelka). Mieso poukladac na blaszce, delikatnie skropic je olejem (ok 2 lyzek). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 30 minut, po tym czasie mieso wyjac, obrocic na druga strone i zapiec jeszcze 5- 10 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz