niedziela, 17 sierpnia 2014

pieczone kotlety z piersi z kurczaka i watrobki drobiowej

Pyszne polaczenie miesa z piersi kurczaka, watrobki drobiowej i cukinii :) Szczerze polecam, nawet osobom, ktore za watrobka nie przepadaja :) Przepis pochodzi ze strony coolinarika.com.



Skladniki: 

- 400g piersi z kurczaka (bez skory)
- 200g watrobki drobiowej
- 1 mniejsza cukinia
- 1 jajko
- 5 lyzek maki pszennej razowej
- 1 cebula
- 3 zabki czosnku
- sol, pieprz, mielona slodka papryka
- siekana natka pietruszki

Piers i watrobke zmielic w maszynie do miesa. Czosnek przecisnac przez praske, cukinie zetrzec na tarce o duzych oczkach, a cebule drobno posiekac- warzywa dodac do masy miesnej i dokladnie wymieszac. Dodac jajko, natke pietruszki i przyprawy, dodac make i dokladnie wymieszac lyzka. 
Blache wylozyc papierem do pieczenia, posmarowac go olejem (najlepiej uzyc pedzelka). Mokrymi dlonmi z masy formowac kotleciki (masa nie jest tak gesta, jak przy tradycyjnych kotletach z miesa mielonego, ale powinna dawac sie formowac- jesli bedzie zbyt rzadka, dodac jeszcze troche maki). Delikatnie posmarowac je olejem i piec ok 15 minut w 180 stopniach- po tym czasie wyjac blache, odwrocic kotleciki na druga strone i dopiec do zrumienienia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz