piątek, 1 sierpnia 2014

Pulpeciki zapiekane z kalafiorem

Smaczny, zdrowy obiad z moim ulubionym kalafiorkiem ;)


Skladniki:

- 1 kalafior 
- 1 papryka
- 1 mala cukinia
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- sol, pieprz, swieze ziola wg uznania

na pulpeciki: 
- 250- 300g mielonego miesa
- 1 jajko
- pol cebuli
- 2 zabki czosnku
- 3-4 lyzki bulki tartej
- sol, pieprz, natka pietruszki


PULPECIKI: do miski przelozyc mieso, dodac posiekana cebulke, czosnek przecisniety przez praske, jajko, drobno pokrojona natke pietruszki i przyprawy, dobrze wyrobic. Dodac bulke tarta ( 3-4 lyzki), tak, by masa nie lepila sie do rak (jak na kotlety mielone). Formowac male kuleczki i wrzucac na posolony wrzatek, gotowac na wolnym ogniu ok 15-20 minut. Po tym czasie lyzka cedzakowa wyjac pulpeciki na talerz i wystudzic je. 

Kalafior podzielic na male rozyczki, obgotowac go kilka minut w osolonej wodzie (tak, by byl polmiekki). Odcedzic go i wystudzic, przelozyc do miski. Do kalafiora dodac papryke pokrojona w paski i cukinie pokrojona w plasterki. Wszystko dokladnie wymieszac. 

Warzywa przelozyc do wysmarowanej blaszki (u mnie srednicy 24 cm) lub naczynia zaroodpornego i rownomiernie rozlozyc. Miedzy warzywa powciskac pulpeciki. W misce ubic jajka, dodac posiekana natke pietruszki, przyprawy i mleko, wszystko razem ubic trzepaczka. Tak przygotowana masa jajeczna zalac warzywa i pulpeciki (masa nie przykryje calosci). Blaszke/ naczynie przykryc folia, ponakluwac ja w kilku miejsciach, tak, by para mogla sie wydobywac, i piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok 30 minut- do sciecia sie masy jajecznej. Po tym czasie zdjac folie i calosc wstawic do piekarnika na 10-15 minut, tak, by wierzch zapiekanki sie zrumienil. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz