niedziela, 27 lipca 2014

udka zapiekane z warzywami

Smaczny, kolorowy obiad, ktory w zasadzie "sam sie robi". Soczyste mieso i pieczone warzywa to, wg mnie, swietna propozycja na letni posilek. 



Skladniki:

 - 2 udka z kurczaka
- 5 mniejszych ziemniakow
- 1 czerwona papryka
- 1 zolta papryka
- 1 mniejsza cebula
- 1 mniejsza cukinia
- 3 lyzki oleju
- przyprawy wg uznania (ja uzylam domowej vegety, soli, pieprzu i mielonej papryki) 

Udka dokladnie umyc i osuszyc. W malej miseczce pomieszac przyprawy, nastepnie przygotowana mieszanka dobrze natrzec mieso. Odstawic do lodowki na 2-3 godziny. 

Ziemniaki, cebule i cukinie obrac. Papryki pokroic w paski, ziemniaki w cwiartki, cebule w osemki, a cukinie w grube plastry. Warzywa przelozyc do miski, dodac przyprawy, dodac olej i dokladnie wymieszac. Warzywa przelozyc do natluszczonej blaszki i rownomiernie je rozlozyc. Na wierzch polozyc mieso (skora do dolu) i piec 20 minut w 170 stopniach. 



Po tym czasie wyciagnac blaszke z piekarnika. Wyjac udka, a warzywa dobrze przemieszac. Z powrotem polozyc mieso (skora do gory) i jeszcze ok 25- 30 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz