poniedziałek, 3 lutego 2014

rolada kokosowa bez pieczenia

Szybki deser dla wielbicieli kokosa, czekolady i herbatnikow.


Skladniki: 

ciemna czesc: 
- 300 g zmielonych herbatnikow
- 125 g cukru pudru
- 100 g czekolady
- 150 ml mleka

jasny krem: 
- 125 g margaryny
-125g cukru pudru
- 100 g wiorkow kokosowych


Ciemna masa: na malym ogniu roztopic polamana tabliczke czekolady w mleku, odstawic do przestudzenia. W misce pomieszac herbatniki i cukier puder, dodac roztopiona czekolade, wymieszac dlonmi (otrzymamy "ciasto" ktore bedzie dalo sie rozwalkowac- w razie potrzeby dodac odrobine herbatnikow lub mleka). 

Jasna masa: miekka margaryne ubic mikserem z cukrem pudrem, dodac wiorki, wymieszac. 

Ciemna mase podzielic na pol. Jedna polowe ulozyc pomiedzy folia spozywcza, rozwalkowac na ksztalt prostokata. Posmarowac polowa masy kokosowej, zwinac w rolade. Podobnie zrobic z druga czescia masy. Odlozyc w chlodne miejsce na kilka godzin. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz