czwartek, 23 stycznia 2014

rolada z boczku i mielonego miesa

Smaczna i szybka w przyrzadzeniu rolada z boczku faszerowana miesem mielonym. Swietna na obiad, a takze jako wedlina na kanapki. 




Skladniki: 

- plat surowego boczku bez skory ok 1-1,2 kg
- 250 g miesa mielonego
- 1 zoltko
- pol kajzerki albo 1 mniejsza kromka chleba
- 2 zabki czosnku
przyprawy: sol, pieprz, mielona slodka papryka, majeranek

Boczek umyc, osuszyc- jesli plat grubszy, mieso rozbic tluczkiem. Natrzec boczek sola, majerankiem i slodka papryka. 

Do miesa mielonego dodac zoltko, namoczona i odcisnieta z wody polowke kajzerki, przecisniety przez praske czosnek, dodac sol i pieprz, dobrze wyrobic mase. 

Na plat boczku wylozyc rownomiernie mase z miesa mielonego, ciasno zwinac, zwiazac sznurkiem kuchennym lub spiac szpikulcami. Mieso przelozyc do naczunia zaroodpornego, piec pod przykryciem (pokrywka lub folia aluminiowa) ok 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdjac pokrywke/ folie i obracajac, piec mieso z kazdej strony po 10- 15 minut. 



2 komentarze:

  1. Bardzo fajna domowa wędlinka. Szybkie danie i prosty przepis. Wygląda smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rolada jest naprawde banalnie prosta w przygotowniu, bardzo smaczna- i co najwazniejsze- wiemy co jemy :)

    OdpowiedzUsuń