niedziela, 9 lutego 2014

kakaowy przekladaniec

Przepyszne ciasto, latwo sie robi, nie jest drogie. Daje sie pieknie kroic, z powodzeniem moze byc podawane jako tort. Mozliwosci "wariacji" na jego temat jest wiele :) Ja pieklam je w kwadratowej blaszce (bok o dl. 26 cm), w oryginalnym przepisie polecano blache prostokatna 25x30 cm. Przepis pochodzi ze strony coolinarika.com.


Skladniki: 

ciasto:
- 0,5 litra mleka
- 1 szklanka (200 ml) cukru
- 250 g maki
- 3 lyzki oleju
- 4 lyzki dzemu (ja uzylam powidel sliwkowych domowej roboty)
- 2 lyzki kakao
- 2 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej

krem:
- 0,5 litra mleka
- po 2 czubate lyzki maki pszennej i ziemniaczanej
- pol szklanki cukru
- 150 g margaryny

dodatkowo:
- bita smietana lub polewa czekoladowa do dekoracji


Ciasto: do miski wlozyc wszystkie skladniki na ciasto, ubic je mikserem (najmniejsza predkosc). Masa bedzie rzadka, nie dosypywac maki! Ciasto podzielic na 3 (w oryginale 4)  rowne czesci (ja przygotowalam 3 glebokie talerze i rozlalam do nich po rowno ciasta). 
blaszke wylozyc papierem do pieczenia, wlac 1 czesc masy, piec 5- 8 minut w temperaturze 180 stopni (po uplywie 5 minut otworzyc piekarnik i sprawdzic ciasto wykalaczka). W ten sam sposob upiec pozostale dwa placki. Od jeszcze cieplych plackow odkleic delikatnie papier do pieczenia, zostawic do wystudzenia.

Krem: 400 ml mleka wlac do garnka, dodac cukier i zagotowac. Obie maki pomieszac z pozostalym mlekiem, tak, by masa byla gladka i bez grudek. Wlac ja do gotujacego sie mleka z cukrem i szybko mieszajac ugotowac budyn. Budyn pozostawic do wystudzenia. 
Margaryne ubic mikserem na puch, partiami dodawac wystudzony budyn. Dobrze ubic. 

Gotowe placki przekladac kremem (nie nasaczac, ciasto jest deilkatne i wilgotne). Ciasto udekorowac bita smietana, lub polewa czekoladowa. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz