środa, 19 lutego 2014

frytki z selera

Przepyszne, aromatyczne frytki z selera, pieczone w piekarniku- dla mnie duzo lepsze niz tradycyjne frytki smazone w oleju :) 


Skladniki: 

- seler ( u mnie pol ogromnego korzenia, ok 350g)
- przyprawy wg uznania (ja dodalam: lyzeczke mielonej, slodkiej papryki, 1/3 lyzeczki pieprzu, szczypte tymianku i ziol prowansalskich)
- 1,5 lyzki oleju 


Seler pokroic w paski (mniej wiecej jednakowej dlugosci i szerokosci, alby frytki upiekly sie rownomiernie). Wrzucic do miski, dodac przyprawy, wlac olej i dokladnie wymieszac- najlepiej reka, tak, by kazda frytka byla obtoczona w przyprawach. Calosc odstawic na ok 15-20 minut. Piec w blaszce oblozonej papierem do pieczenia, ok 20 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). 

*przed pieczeniem: 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz