piątek, 17 stycznia 2014

ciecierzyca w pomidorach

Dawno mnie tu nie bylo :) Ale wracam, z nowymi pomyslami na smakowite dania :) Dzisiejsza propozycja to ciecierzyca w pomidorach, z miesem z piersi kurczaka- aromatyczne, rozgrzewajace i zdrowe danie- przyznam szczerze, ze juz dawno nie bylam tak zadowolona z kulinarnego eksperymentu :) Sekretem tej potrawy jest wg mnie ilosc przypraw, ktorych nie zalujemy ;)


Skladniki: 

- 1 pojedyncza piers z kurczaka
- 100 g ciecierzycy 
- puszka pomidorow 
- 1 duza cebula
- 2 zabki czosnku 
przyprawy: sol, pieprz, ziola prowansalskie, slodka mielona papryka, ostra mielona papryka
- natka pietruszki

Ciecierzyce namoczyc na noc w zimnej wodzie. Rano wode odlac, ciecierzyce dokladnie, na sitku, oplukac pod biezaca woda. Zalac czysta woda i gotowac, az ciecierzyca bedzie prawie miekka. Odcedzic. 

Piers z kurczaka pokroic w kostke, natrzec dwoma rodzajami papryk, sola i pieprzem. Cebule posiekac, czosnek zmiazdzyc. Do garnka wlozyc mieso, cebule i czosnek, podlac mala iloscia wody i dusic ok 10 minut. Po tym czasie dodac ciecierzyce, zalac woda tak, by przykryla calosc i gotowac na wolnym ogniu, pod przykryciem, okolo 20 minut. 

Do miski wlac pomidory z puszki, zmiksowac je blenderem. Dodac do ciecierzycy i miesa, dodac ziola prowansalskie i posiekana natke, gotowac na wolnym ogniu ok 30-40 minut, az potrawa zgestnieje. Posypac swieza natka. Mozna podawac z pieczywem. 



1 komentarz:

  1. Super przepis. Mam ugotowaną i zamrożoną ciecierzycę i zrobię sobie dziś tę potrawę! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń