Pyszne, latwe do wykoniania ciasto- w sam raz do popoludniowej kawy :) Nie jest zbyt slodkie dzieki dodatkowi wisni- szczerze polecam.
Margaryne wlozyc do rondelka, dodac cukry, kakao, olej i wode- podgrzewac na wolnym ogniu, ciagle mieszajac, az do roztopienia sie skladnikow. Mase wystudzic.
Do przestudzonej masy dodawac po kolei zoltka, make wymieszana z proszkiem do pieczenia i dokladnie wymieszac (ciasto bedzie bardzo geste). Ubic 5 bialek na sztywna piane, dodawac je stopniowo do ciasta i powoli, dokladnie wymieszac.
Keksowke wysmarowac margaryna i posypac bulka tarta. Wlac ciasto do formy, posypac obficie wydrylowanymi wisniami (wisnie przed wylozeniem na ciasto mozna obtoczyc delikatnie w mace- dzieki temu nie opadna na dno ciasta).
Piec ciasto w nagrzanym do 180 stopni piekarniku okolo 55-60 minut (sprawdzic patyczkiem).
Skladniki (keksowka 10x 35)
- 200 g margaryny
- 230 g cukru + 2 lyzki cukru wanilinowego
- 3 czubate lyzki kakao
- 3 lyzki oleju
- 1/3 szklanki wody
- 5 jaj
- 350 g maki pszennej
- lyzeczka proszku do pieczenia
- 500 g wisni
- cukier puder do posypania
Margaryne wlozyc do rondelka, dodac cukry, kakao, olej i wode- podgrzewac na wolnym ogniu, ciagle mieszajac, az do roztopienia sie skladnikow. Mase wystudzic.
Do przestudzonej masy dodawac po kolei zoltka, make wymieszana z proszkiem do pieczenia i dokladnie wymieszac (ciasto bedzie bardzo geste). Ubic 5 bialek na sztywna piane, dodawac je stopniowo do ciasta i powoli, dokladnie wymieszac.
Keksowke wysmarowac margaryna i posypac bulka tarta. Wlac ciasto do formy, posypac obficie wydrylowanymi wisniami (wisnie przed wylozeniem na ciasto mozna obtoczyc delikatnie w mace- dzieki temu nie opadna na dno ciasta).
Piec ciasto w nagrzanym do 180 stopni piekarniku okolo 55-60 minut (sprawdzic patyczkiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz