Moje pierwsze podejscie do rolady z miesa mielonego- nieskromnie mowiac, bardzo udane :))
Rolada jest pyszna, zarowno na cieplo, jak i na zimno, jako dodatek do kanapek. Serdecznie polecam.
Rolada jest pyszna, zarowno na cieplo, jak i na zimno, jako dodatek do kanapek. Serdecznie polecam.
Skladniki:
- 800 g mielonej wieprzowiny
- 5 ugotowanych na twardo jaj
- 1 surowe jajko
- 2 lyzki bulki tartej
- 1 cebula
- 3 zabki czosnku
- 1 lyzeczka soli
- 1 lyzeczka slodkiej mielonej papryki
- 1 lyzeczka pieprzu
- 2 lyzeczki domowej vegety
- 200 g boczku (pokrojonego na maszynie, na jak najciensze plastry)
- lyzeczka oleju
Do glebszej miski przelozyc mieso, dodac do niego posiekana cebule, zmiazdzony czosnek, jajko, bulke tarta, sol, pieprz, vegete i mielona papryke, dobrze wymieszac (masa ma byc podobna do masy na kotlety mielone- nie dosypywac wiecej bulki, zeby rolada po upieczeniu nie byla zbyt twarda).
Na stole rozlozyc plat folii aluminiowej, delikatnie posmarowac ja olejem. Wylozyc na nia mase miesna, uformowac prostokat- dlugosc taka, by mozna bylo ulozyc 5 ugotowanych jaj, na grubosc palca. Na srodku poukladac jajka- jedno za drugim. Uformowac rolade, przekladajac mieso wokol jajek. Gotowa rolade oblozyc plastrami boczku. Konce plastrow, ktore "wisza" podwinac pod spod rolady przy pomocy folii.
Calosc (razem z folia) delikatnie przelozyc do prostokatnej formy (u mnie 30x 40), przykryc forme folia aluminiowa (folie ponacinac w kilku miejscach, by para mogla wydostac sie na zewnatrz). Piec 40 min w 180-200 stopniach, po tym czasie zdjac folie i zapiec rolade ok 10-15 minut- do zrumienienia boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz