wtorek, 23 lipca 2013

sos z drobiowych zoladkow

Smaczne, sycace danie- idealnie komponuje sie z kasza jeczmienna czy gryczana.


Skladniki: 

- pol kilograma drobiowych zoladkow
- 2 cebule
- 1 marchewka
- natka pietruszki
- lyzka maki
- lyzeczka oleju
- mielona, slodka papryka, sol, pieprz

Zoladki oczyscic, pokroic na mniejsze kawalki i dokladnie umyc. Cebule drobno posiekac, marchew pokroic w plastry. 

Do garnka wlac lyzeczke oleju, dodac cebule i dusic, podlewajac woda. Do cebuli dodac marchew, dusic razem ok 5 minut. Po tym czasie dolozyc zoladki, dodac przyprawy i natke pietruszki, gotowac na wolnym ogniu do miekkosci, podlewajac woda. 

Kiedy zoladki beda miekkie, wsypac lyzke maki, dokladnie wymieszac (jesli sos jest za gesty, dodac wody, jesli za rzadki- maki), gotowac ok 5 minut. 

3 komentarze:

  1. Mam pytanie .Masz przypadkiem konto na Przyslij Przepis ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo jezeli nie ,to ktos plagiatuje Twoje przepisy :
    http://www.przyslijprzepis.pl/uzytkownik/marzena36163/st/recipes

    OdpowiedzUsuń
  3. niestety, link sie nie otwiera, probowalam szukac uzytkownika o nazwie z linku, ale brak rezultatow :/

    OdpowiedzUsuń