niedziela, 2 czerwca 2013

lekki tort z truskawkami :)

Lekkie ciasto z budyniem, galaretka i owocami- dobrze sie kroi, jest stabilne- ja udekorowalam swoje kolorowa bita smietana :)



Skladniki:

biszkopt:
- 2 jajka
- 50 g maki pszennej
- 30 g maki ziemniaczanej
- 60 g cukru
- lyzeczka proszku do pieczenia

masa budyniowa:
- 650 ml mleka
- 2 torebki budyniu waniliowego bez cukru
- 50 g masla lub margaryny
- 6 lyzek cukru

masa owocowa:
- 800 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe

dekoracja: 
- bita smietana
- barwniki spozywcze


BISZKOPT: Oddzielic zoltka od bialek. Bialka ubic na sztywna piane, dodac cukier i ubijac, az sie rozpusci.  dodac zotlka i ubic (krotko, tylko tyle, zeby skladniki sie polaczyly). W drugiej misce pomieszac obie maki z proszkiem do pieczenia, przesiac do ubitych jajek i delikatnie (drewniana lyzka) wymieszac. Przygotowane ciasto wlac do wysmarowanej olejem blaszki ( u mnie kwadratowa 26x26 cm)- piec w 160 stopniach do zrumienienia (ok 15 mniut). Ciasto wystudzic. 

KREM BUDYNIOWY: Z 650 ml mleka dolac 150 ml, pozostale mleko zagotowac z cukrem. W kubeczku rozrobic proszki budyniowe z 150 ml mleka- wlac go na gotujace sie mleko i ugotowac budyn. Do goracego budyniu wrzucic maslo pokrojone na kawaleczki i dobrze wymieszac, zeby sie roztopilo. Zostawic mase do wystygniecia na 10-15 minut (mieszajac go od czasu do czasu, by nie stworzyla sie na powierzchni skorupka). Po tym czasie wylozyc budyn na ciasto, wylozyc polowe truskawek (wciskajac je w krem) i odstawic do ostygniecia. 

GALARETKI: Galaretki rozpuscic w 750 ml goracej wody, wystudzic. Kiedy zacznie tezec, wylac je na mase budyniowa z owocami, poukladac reszte owocow delikatnie wciskajac je w galaretke. Odstawic do stezenia. 

Kiedy galaretka stezeje, udekorowac dowolnie ciasto- ja uzylam bitej smietany typu "Sniezka", ktora zabarwilam na 3 kolory- zolty, niebieski i rozowy.  Smietana nalozona do szprycy do kremow wyciskalam male gwiazdki (zaczelam od zewnetrznej strony ciasta idac ku srodkowi).







2 komentarze: