piątek, 31 maja 2013

kotlety z jajek

Pyszne, zdrowe kotlety z gotowanych jajek- idealna zamiana dla miesa :) Podane z mlodymi ziemniaczkami, zsiadlym mlekiem i dowolna surowka stanowia idealny, wiosenno- letni obiad :) Mozna je smazyc, a mozna tak jak ja upiec w piekarniku. Ta "wersja" jest podstawowa- do kotletow mozna dodawac wg uznania np. pieczarki czy szczypiorek.


Skladniki na 8 mniejszych sztuk: 

- 6 jajek
- 3 lyzki bulki tartej
- pietka chleba
- 1/3 szklanki mleka
- peczek koperku 
- 1 mala cebula
- sol, pieprz

5 jaj ugotowac na twardo. Wystudzic je, i gdy beda calkowicie zimne zetrzec na tarce o srednich oczkach. Chleb namoczyc na krotko w mleku. 

Do startych jajek dodac posiekana drobno cebule i koperek, surowe jajko, namoczona i odcisnieta pietke chleba- mase wymieszac reka- jesli bedzie za rzadka, dodac bulke tarta (ja dodalam 2 plaskie lyzki). 

Z masy formowac male kotleciki, ukladac je na blasze wylozonej papierem do pieczenia- piec okolo 20 minut w temperaturze 160 stopni. 

Jesli zdecydujemy sie na smazenie, przed smazeniem kazdy kotlecik obtoczyc w bulce tartej. Smazyc na rozgrzanym tluszczu na zloty kolor. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz