wtorek, 28 maja 2013

koszyczki ze szpinakiem

Kolejna propozycja na podanie szpinaku :) Z serem feta- polaczenie idealne :)



Skladniki na 18 koszyczkow: 

- 500 g ciasta francuskiego
- 500 g swiezego szpinaku
- 300 g sera feta 
- 1 cebula
- 2 zabki czosnku
- lyzka oleju
- sol, pieprz
- 50 g masla

Szpinak krotko zblanszowac w osolonym wrzatku, odcedzic i wystudzic. Drobno pokroic. Cebulke posiekac, podsmazyc na oleju- kiedy bedzie zeszklona, dodac zmiazdzony czosnek, szpinak, doprawic do smaku. Smazyc na wolnym ogniu ok 10 minut. Zdjac z ognia, dodac pokruszony ser (do cieplej masy) i odstawic do przestygniecia. 

Ciasto pokroic na 18 kwadratow. Kazdy kwadrat wlozyc do formy do muffinkow (jak na zdjeciu)- jesli foremka jest silikonowa, nie trzeba jej natluszczac, jesli zwykla- smarujemy maslem. 


Na srodek ciasta nakladamy po lyzeczce- dwie nadzienia. Na wierzch kladziemy kawaleczek masla. Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz