Uwielbiam kalafiora pod kazda postacia- zapiekany, gotowany, w salatkach. Moja najnowsza propozycja to kalafior zapiekany z szynka, w zalewie z mleka i jaj- zdrowe, pyszne i przesmaczne! Przepis pochodzi ze strony coolinarika.com z moimi drobnymi zmianami.
Skladniki:
- 1 kalafior (ok 800- 1000g)
- 150 g szynki drobiowej pokrojonej w plastry
- 1,5 szklanki mleka
- 4 jajka
- lyzka posiekanego koperku
- sol, pieprz
- lyzka masla
Kalafior oczyscic, pokroic na mniejsze rozyczki, umyc. Gotowac go we wrzacej wodzie 3 minuty- po tym czasie odcedzic i wystudzic.
Forme zaroodporna wysmarowac maslem (u mnie okragla, srednica 24 cm).
Jajka ubic w misce, dodac przyprawy, koperek i mleko, polaczyc. Plastry szynki pokroic w paseczki.
Polowe kalafiora wylozyc do natluszczonej formy, posypac polowa szynki. Na to wylozyc pozostala czesc kalafiora, posypac szynka. Calosc rownomiernie zalac jajkami ubitymi z mlekiem.
Piec ok 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz