Idealne dla duzych i dla malych :))
Skladniki (na 12 muffinek):
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- pol szklanki oleju
- 2 szklanki maki
- 1,5 lyzki kakao
- 1 lyzeczka proszku
- 5 lyzek cukru
- tabliczka czekolady
dekoracja:
- 3 opakowania bitej smietany typu "Sniezka" (albo kremowka) plus mleko do ich przygotowania
- niebieski i czarny barwnik
- masa cukrowa (biala i czarna)
- 12 okraglych ciastek
Mokre skladniki ubic mikserem, a suche wymieszac w drugiej misce. Czekolade posiekac na mniejsze kawalki. Wlac mokre skladniki do suchych, wymieszac lyzka (tylko do polaczenia skladnikow). Dodac posiekana czekolade i wymieszac. Mase wlac do foremek na muffinki, piec ok 15 min (sprawdzic patyczkiem przed wyjeciem) w temperaturze 170 stopni. Wyjac muffinki i ostudzic. Zimne muffinki ponacinac ok 2 cm od dolu, tak, by powstaly "usta"- wlozyc tam ciastko- delikatnie, by ani ciasto, ani muffinka nie pekla.
Smietane przygotowac wg przepisu na opakowaniu. Dodac odrobine barwnika i dobrze ubic. Przelozyc smietane do szprycy i wyciskac male gwiazdki na wierzchu muffinki, zaczynajac od czesci tuz nad ciastkiem.
Z bialej masy cukrowej uformowac wieksze kulki, z czarnej male. Przylepic czarne na biale, lekko splaszczyc i przykleic do smietany w miejsce oczu.
Muffinki przed podaniem schlodzic.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz