Uwielbiam makaron, podobnie jak wszelkiego rodzaju zapiekanki- z tych dwoch milosci zrodzil sie ten przepis- na prosty, pyszny i zdrowy obiadek. Makaronowe "niebo w gebie" :)
Skladniki (na 2 porcje):
- 120 g makaronu (razowy lub zwykly)
- 300 g pieczarek
- 200 g mieszanki warzywnej ( u mnie zamrozone: groszek, marchew, fasolka i papryka)
- 1 duza cebula
- 3 zabki czosnku
- 6 grubszych plastrow szynki drobiowej
- 1,5 szklanki mleka
- 2 duze jajka
- peczek koperku
- przyprawy: sol, pieprz, mielona slodka papryka
- 1 lyzeczka oleju
Makaron ugotowac w osolonej wodzie al dente. Przelac go zimna woda, odcedzic i zostawic do wystygniecia.
Pieczarki pokroic w plasterki, cebule posiekac. Do duzej patelni (lub woka) wlac odrobine wody, wlozyc pieczarki, zmiazdzony czosnek i cebule, i dusic na wolnym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie dodac zamrozone warzywa i dusic razem na wolnym ogniu, az warzywa beda prawie miekkie. Wystudzic, do zimnych dodac odcedzony makaron i pokrojona w paseczki szynke, dobrze wymieszac.
Naczynie zaroodporne posmarowac olejem, wylozyc do niego makaron z dodatkami.
Jajka ubic z przyprawami, dodac mleko i posiekany koperek, dobrze wymieszac. Masa jajeczna przelac makaron. Piec do zrumienienia ok 40 minut- najpierw 15 minut w 180 stopniach, potem zmniejszyc temperature do 150 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz