Smaczny, latwy do przygotowania, nie za slodki- dla mnie idealny :) Do deseru mozna dodac wg swoich upodoban np rodzynki lub orzechy, a wierzch posypac starta czekolada.
Skladniki (na 9 salaterek):
- 6 duzych, slodkich jablek
- 300 g herbatnikow
- 1,5 litra wody
- 3 torebki budyniu waniliowego bez cukru
- 9 lyzek cukru
- 500 ml bitej smietany
Jablka obrac, pokroic w kostke, wrzucic do garnka i zalac woda. Dodac cukier i gotowac ok 10 min, az jablka zmiekna. Kawalki owocow wyjac na talerz i rozgniesc widelcem. Proszki budyniowe rozrobic w polowie szklanki wody, wlac do gotujacej sie wody z cukrem- ugotowac budyn. Zdjac z gazu, dodac rozgniecione owoce i dokladnie wymieszac.
Przygotowac 9 salaterek- herbatniki podzielic na 9 rownych czesci, pokruszyc je na dno kazdej salaterki. Zalac je goraca masa jablkowa i zostawic do wystudzenia. Zimne udekorowac bita smietana.
Witaj :) zajrzaam na Twojego bloga i sie oliniam ;) ten deser wygląda bajecznie prosto i przepysznie, a do tego wydaje mi się, że dietetyczny - jeśliby pominąć tę bita śmietanę :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWg ilewazy.pl lyzka bitej smietany z proszku ma tylko 24 kcal, wiec ja sobie czasem pozwalam ;) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń