środa, 13 marca 2013

makaron z warzywami i pieczarkami

Smaczne danie obiadowe- ja uzylam ciemnego makaronu- szybki, zdrowy i sycacy obiad :) To jedna z tych propozyji, gdzie ilosc skladnikow dobieramy wg wlasnych upodoban. 



Skladniki (2 porcje):

- 150 g makaronu (moze byc razowy, moze byc zwykly)
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- kawalek pora
- 1 marchew
- 250 g warzyw (u mnie mrozonka, w sklad ktorej weszly: papryka, marchew, fasolka, pomidor)
- 2 lyzki smietany 12%
- natka pietruszki
- sol, pieprz, bazylia, mielona slodka papryka

Pieczarki pokroic w plasterki, cebule w piorka- podlac je woda, dodac przyprawy i dusic ok 10 minut. Po tym czasie dodac pokrojone w plastrki marchew i pora, dusic ok 5 minut. Po tym czasie dodac mrozone warzywa (oczywiscie w sezonie dajemy swieze), podlac woda i dusic, az beda prawie miekkie (woda ma praktycznie cala odparowac). Zestawic z ognia i dodac smietane, wymieszac. 

Makaron ugotowac wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzic go, przelac zimna woda, dodac do warzyw i pieczarek, dobrze wymieszac i gotowac razem okolo 3-4 minut. Posupac natka pietruszki. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz