Oryginalny dodatek do obiadu, smaczny zamiennik tradycyjnego kotleta. Danie cma specyficzny smak, ja uwielbiam selera, dlatego kotleciki bardzo mi smakowaly ;) Ja podalam je z kasza gryczana, sosem pieczarkowym i gora surowki z marchewki.
Skladniki:
- 1 wiekszy seler
- 1 mala cebula
- 1 jajko
- ok 4 lyzek bulki tartej
- lyzka musztardy
- sol, pieprz, natka pietruszki (u mnie suszona)
Seler zetrzec na tarce (ja starlam na duzych oczkach). Dodac do niego posiekana drobno cebulke, jajko, musztarde i przyprawy, wymieszac reka. Do masy dosypywac powoli bulke tarta (ja wsypalam 4 lyzki), zagniesc tak, by masa nie lepila sie do rak (jak zwykle kotlety mielone). Z masy formowac kotleciki, ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach ok 30 min (az kotleciki sie zrumienia).
Mozna tez gotowe kotlety obtoczyc w bulce tartej i smazyc na patelni.
Może zamiast bułki tartej dodać trochę płatków owsianych lub kaszy manny? Ja czasem tak robię, jak nie mam bułki, a nie chce mi się lecieć do sklepu!!!
OdpowiedzUsuńszczerze mowiac, nie mam pojecia- ale skoro do innych kotletow mozna dodawac zamiennie, to mysle, ze tutaj tez mozna sprobowac :)
OdpowiedzUsuń