piątek, 8 lutego 2013

drozdzowe buleczki z budyniem i dzemem

smaczne, malutke buleczki nadziewane dzemem i budyniem. Przepis na drozdzowe ciasto jest niezawodny- ciasto ma neutralny smak, nadaje sie zarowno do slonych, jak i slodkich wypiekow- i zawsze sie udaje! :)



Skladniki: 

ciasto:
- 500 g maki pszennej
- 25 g drozdzy
- 250 ml cieplego mleka
- lyzeczka cukru
- szczypta soli
- 100 ml oleju
1 zoltko

nadzienie: 
- 400 ml mleka
- 1 budyn waniliowy z cukrem
- dzem (u mnie wisniowy) kilka lyzek
- 1 jajko


CIASTO:  Do cieplego (ale nie goracego!) mleka wkladamy drozdze, wsypujemy cukier i dokladnie mieszamy, tak, by nie bylo grudek. Przykrywamy sciereczka i odstawiamy rozczyn do wyrosniecia. 
Do miski wsypujemy 400g maki, dodajemy olej, sol i zoltko, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto- podsypujac pozostala maka. Odstawiamy ciasto na 30-40 minut do wyrosniecia w cieple miejsce.


NADZIENIE: Z 400 ml mleka odlewamy 150 ml, pozostale mleko wlewamy do garnka, stawiamy na gazie. Do pozostalego wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy, by nie bylo grudek. Kiedy mleko zacznie wrzec, wlewamy rozrobiony budyn, gotujemy ciagle mieszajac ok  minuty- dwoch. Odstawiamy go do wystudzenia. 

Wyrosniete ciasto rozwalkowywujemy na grubosc ok 1,5 cm. Szklanka wycinamy krazki, ukladamy je na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Na srodku kazdego krazka robimy wglebienie (np. dolna czescia kieliszka od wodki). Dno wglebienia smarujemy dzemem, na to wykladamy po lyzeczce- poltorej budyniu. Boki buleczek smarujemy roztrzepanym jajkiem- pieczemy ok 30 min (az sie zezloca) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przykrywamy sciereczka i zostawiamy do wystygniecia. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz