Nietypowe, ale bardzo smaczne i sycace polaczenie :) Ja podalam z sosem z przetartych warzyw i surowka z kapusty
Skladniki:
kotlety:
- 150 g kaszy gryczanej
- 150 g sera bialego
- szczypiorek
- pol cebuli
- natka pietruszki
- 2 lyzki bulki tartej
- sol, pieprz
sos warzywny:
- 200 ml gestego soku pomidorowego
- 1 marchew
- pol cebuli
- zabek czosnku
- kawalek selera
- bazylia, sol, pieprz
KOTLETY: Kasze ugotowac w osolonej wodze, odsaczyc na sicie, przelac zimna woda i zostawic do wystudzenia.
Do miski wbic jajo, dodac ser, posiekane: szczypiorek, natke pietruszki i cebule, dobrze wymieszac reka. Dodac zimna kasze gryczana i wyrobic delikatnie reka na jednolita mase- jesli bedzie zbyt rzadka, dodac bulke tarta (ja dodalam 2 plaskie lyzki).
Z masy formowac kotleciki, ukladac je na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 min- az do zrumienienia.
SOS WARZYWNY: marchew i seler zetrzec na tarce, cebule posiekac, czosnek przecisnac przez praske. Wlozyc warzywa do rondelka, zalac sokiem i gotowac ok 10 min- po tym czasie calosc zblendowac, dodac przyprawy, gotowac jeszcze kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz