Popularna w Serbii potrawa, smaczna i zdrowa. Glowne skladniki to ryz i warzywa- zwykle papryka, pomidory i fasolka, do tego mieso- u nas sa to najczesciej piersi z kurczaka. Polecam, bo potrawa jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Istnieje wiele modyfikacji tej potrawy- mozemy dodac dowolne warzywa (latem swietnie pasuje cukinia czy baklazan), a zamiast piersi dac np. chuda wieprzowine.
Skladniki:
- 100 g ryzu
- 5 pieczarek
- pol piersi z kurczaka
-1 duza papryka
- 2 pomidory
- garsc zielonego groszku
- szklanka zielonej fasoli
- kawalek pora
- sol, pieprz
- natka pietruszki
Pieczarki pokroic w cienkie plasterki, mieso w kostke- podlac odrobina wody i dusic na wolnym ogniu, az pieczarki puszcza sok. Dodac warzywa (groszek, papryke pokrojona w paski, pomidory bez skorki w kostke, fasole pokrojona na kawalki i por posiekanego na cienkie plasterki), podlac 1/2 szklanki wody i gotowac ok 2 minut- dodac ryz, sol i pieprz i gotowac na wolnym ogniu az ryz bedzie miekki (w razie potrzeby podlac woda). Posypac natka pietruszki i podawac.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz