Pyszne, jogurtowe ciasto ze szpinakiem i feta- smakuje nawet tym, ktorzy nie przepadaja za szpinakiem :-) Najlepiej smakuje w towarzystwie kubka jogurtu naturalnego, mleka lub maslanki- szczerze polecam.
Skladniki:
- 250 g swiezego szpinaku
- 200 g sera feta
- 10 lyzek maki pszennej
- 5 lyzek maki kukurydzianej (nie skrobi!)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 7 lyzek oleju
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
-1/2 lyzeczki soli
Szpinak wrzucic na wrzaca, osolona wode i gotowac okolo minuty. Odsaczyc go na sitku, kiedy przestygnie, dobrze odcisnac reka, drobno posiekac.
Ser feta pokroic w kostke.
Jaja ubic mikserem z sola, dodac jogurt, ubijac okolo 30 sekund. Dodac olej i ubic kolejne pol minuty. dodac pokrojony ser feta, delikatnie wymieszac lyzka.
W osobnej misce wymieszac oba rodzaje maki i proszek do pieczenia. Wsypac je do masy jajecznej, delikatnie lyzka wymieszac. Na koncu dodac szpinak, wymieszac.
Okragla blache (24 cm) wylozyc papierem do pieczenia, wylac ciasto, wyrownac. Piec w nagrz\anym do 180 stopni piekarniku okolo 30-40 min (do zbrazowienia). Przed wyjeciem z piekarnika sprawdzic wykalaczka lub patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Gorace przykryc czysta sciereczka i odstawic do wystygniecia.
Mozna upiec takze w foremkach do muffinow.
pychotka!! na pewno wyprobuje :)
OdpowiedzUsuń