piątek, 11 stycznia 2013

szpinak z jajkiem i mlekiem

Tak przygotowany szpinak to jedna z ulubionych potraw mojego meza, ktory generalnie za warzywami nie przepada :)



Skladniki: 
- 250 g swiezego szpinaku
- 3/4 szklanki mleka
- 2 zabki czosnku
- lyzka oleju
- lyzka maki
- 1 jajko 
- pol plaskiej lyzeczki soli

Liscie szpinaku umyc, wrzucic do wrzacej wody i krotko obgotowac (ok 3 minut). Odcedzic i zostawic do wystygniecia. Po tym czasie odcisnac reka z nadmiaru wody, i bardzo drobno posiekac. 
Do rondelka wlac olej, dodac posiekany czosnek i smazyc na wolniutkim ogniu ok 1 minuty (az czosnek "pusci" zapach). wlozyc posiekany szpinak i chwile podsmazyc razem, ciagle mieszajac. Po ok minucie dodac make, wymieszac i smazyc razem ok 30 sekund. Zalac szpinak mlekiem, dodac sol i gotowac na wolnym ogniu ok 5 minut czesto mieszac. 
W miseczce ubic jajko widelcem, dodac je do masy szpinakowej, dobrze wymieszac i gotowac razem ok 3 minut, ciagle mieszajac. 
Podawac z pieczonym miesem, kielbaskami lub kotletami. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz