środa, 9 stycznia 2013

racuchy drozdzowe z cukrem pudrem

smaczne male co nieco na zimowe wieczory ;-)


Skladniki:

- 1 i 3/4 szklanki maki pszennej 
- 1 jajko
- niepelna szklanka mleka
- 25 g drozdzy
- 2 lyzki cukru
- lyzeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej do smazenia
- cukier puder do posypania

Drozdze zasypac w misce cukrem i cukrem waniliowym, rozgniesc drewniana lyzka, dodac cieple mleko, wymieszac. Dodac make (wsypywac stopniowo), sol i jajko, mieszac az do otrzymania gladkiego ciasta. Odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia na okolo 30-40 minut.
Po tym czasie na patelni rozgrzac olej (nie za mocny plomien gazu pod patelnia, zeby racuchy sie nie spalily), lyzka nakladac porcje ciasta (u mnie 1 racuch to 1 lyzka ciasta) i smazyc na zloty kolor. Odsaczyc z tluszczu na papierowych serwetkach, posypac obficie cukrem pudrem. Do tego kawa lub herbatka i jestesmy w siodmym niebie ;-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz