poniedziałek, 14 stycznia 2013

plesniak

smaczne, proste ciasto- u mnie z jablkami i dzemem wieloowocowym :)





Skladniki:

na ciasto: 
- pol kg maki pszennej
- 250 g margaryny 
- 2 zoltka
- pol szklanki cukru
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- lyzeczka cukru waniliowego
- 3 lyzki gestej, kwasniej smietany 
- 2 lyzki kakao

nadzienie jablkowe:
- 1 kg jablek
- garsc rodzynek
- lyzka cynamonu
- 1/3 szklanki cukru

beza: 
- 4 bialka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 torebka budyniu o smaku truskawkowym

dodatkowo: 
- 8-9 lyzek dzemu
- cukier puder do posypania


Make wsypac do duzej miski, dodac cukry, proszek do pieczenia, wymieszac. Dodac smietane i margaryne pokrojona na mniejsze kawalki. Szybko zagniesc ciasto, podzielic je na 3 rowne czesci, do jednej dodac kakao i dobrze wyrobic. Jeden kawalek jasnego ciasta i ciemne ciasto zawinac w folie spozywcza i wlozyc do zamrazarnika. Drugi kawalek jasnego ciasta wlozyc do lodowki na okolo 30-40 minut. 

W tym czasie na tarce o grubych oczkach zetrzec jablka, odcisnac je z nadmiaru soku, dodac cukier (jesli sa kwasne, mozna spokojnie dosypac wiecej) i rodzynki, wymieszac. 

Blaszke o wymiarach ok. 35x25 cm wysmarowac margaryna i posypac maka. Wylepic jej spod ciastem z lodowki, posmarowac obficie dzemem, na to rownomiernie wylozyc mase jablkowa. Na to zetrzec lub palcami rozdrobic ciemne ciasto wyjete z zamrazarnika.

Ubic bialka, pod koniec ubijania dodac do nich cukier i proszek budyniowy, ubijac do momentu, az cukier sie rozpusci.  Mase bialkowa wylozyc na ciemne ciasto, wyrownac nozem. Na piane zetrzec na tarce o grubych oczkach reszte  jasnego ciasta (to, ktore zostalo nam w zamrazarce). 

Ciasto piec okolo godziny w temperaturze 170-180 stopni. Jesli wierzch zacznie za szybko ciemniec, ciasto trzeba przykryc folia aluminiowa. 

Po ostudzeniu posypac cukrem pudrem :-)




2 komentarze: