środa, 5 grudnia 2012

zapiekanka gołąbkowa

Pyszny smak polskich golabkow, ale w nieco innej formie. 


Skladniki:

- 1 srednia kapusta biala
- 100 g ryzu bialego
- 400 g miesa mielonego
- 2 cebule
- 2 pomidory 
- 200 ml gestego soku pomidorowego
- lyzka oleju
- sol, pieprz, slodka mielona papryka

Z kapusty wyciac glab, wlozyc ja do garnka, zalac woda i zagotowac-gotowac ja na wolnym ogniu ok 10 minut. Po tym czasie wyjac kapuste z wody i wystudzic ja. Z zimnej kapusty sciagac liscie, wyciac twarde czesci i odlozyc je na bok.
Cebule posiekac, podlac 4 lyzkami wody i dusic na wolnym ogniu. Dodac mieso i przyprawy, smazyc na wolnym ogniu ok 10 minut. Po tym czasie dodac sparzone i obrane ze skorki pomidory (pokrojone w kostke) i wyplukany w zimnej wodzie, surowy ryz. Smazyc ok 2 minut i zdjac z ognia. 
Okragla blache lub naczynie zaroodpone ( u mnie srednicy 24 cm) posmarowac cienko olejem, na dno polozyc liscie kapusty (tyle, by zakryly dni), na to wylozyc 1/3 czesc miesa, na to znow liscie kapusty, i tak do momentu wykorzystania calej masy miesnej. Ostania warstwa musza byc liscie kapusty. Naczynie przykryc folia aluminiowa lub pokrywka, wstawic do piekarnika nagrzanego do 180stopni i piec ok 40 min. Po tym czasie zdjac folie, zapiekanke naciac w kilku miejscach i zalac sokiem pomidorowym. Zapiec jeszcze ok 10-15 min, juz bez przykrycia. 

Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz