środa, 5 grudnia 2012

ciasto kremis

Pyszne, delikatne ciacho- cienki biszkopt z delikatna pianka. Polecam :-)



Skladniki: 

biszkopt:
- 7 zoltek
- 7 lyzek cukru
- 7 lyzek maki
- 7 lyzek oleju
- 7 lyzek mleka
- 1 torebka proszku do pieczenia

krem:
- 4 torebki budyniu waniliowego z cukrem
- 250 g cukru
- 1 litr wody
- 7 bialek 
- dodatkowo 2 lyzki cukru do bialek

dodatkowo:
- 1 bita smietana w proszku plus mleko
- kolorowy maczek do posypania

BISZKOPT: Zoltka ubic z cukrem na puszysta mase. Dodac olej, ubic, dodac mleko i ubic ponownie. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, powoli wsypywac ja do masy jajecznej mieszajac drewniana lyzka. Ciasto wlac do natluszczonej, prostokatnej blaszki (ok  25x35 cm) i piec w nagrzanym piekarniku ok 10 minut (az ciasto bedzie rumiane z wierzchu). 

KREM: Z litra wody odlac 1 szklanke (250 ml). Pozostala wode wlac do duzego garnka, wsypac 250 g cukru i zagotowac. W pozostalej wodzie rozrobic proszek budyniowy. W miedzyczasie ubic piane z bialek, pod koniec ubijania dodac 2 lyzki cukru. 
Kiedy woda zacznie wrzec, garnek zdjac z ognia, wlac powoli rozrobione z woda budynie i szybko mieszac (budyn zacznie szybko gestniec). Garnek ponownie postawic na wolny ogien i gotowac 2-3 minuty. Zdjac budyn z ognia i dodac do goracej masy ubita na sztywno piane z bialek. Powoli mieszac (drewniana lyzka, nie mikserem!) az masa bedzie jednolita (bedzie jej dosc duza ilosc). Goraca mase wylac na biszkopt, wyrownac i wystudzic. 
Bita smietane przygotowac wg przepisu na opakowaniu, ozdobic nia gotowe ciasto, bita smietane posypac kolorowym maczkiem.
Smacznego :-)

1 komentarz:

  1. Dziś zrobiłam, mąż zachwycony, jak dla mnie super, łatwe i smaczne! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń