Swietny pomysl na obiad lub ciepla, sycaca kolacje ;-)
Skladniki:
ciasto:
- 125 g maki
- 100 ml wody
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- szczypta soli
farsz:
- 200 g pokrojonej w paseczki wedliny
- 200 g startego sera zoltego
-smietana gesta 18% 200 ml
- 1 jajko
- oregano
Jajko ubic z sola, dodac mleko i wode, ubijac dalej. Wsypac make, wymieszac. Na teflonowej patelni smazyc nalesniki bez tluszczu, usmazone ukladac jeden na drugim, zostawic do wystygniecia.
Okragla blaszke (srednica taka sama jak srednica patelni) wysmarowac cienko olejem. Na spodzie polozyc jednego nalesnika, posmarowac go smietana (mozna ketchupem), posypac serem i polozyc paseczki wedliny, przykryc drugim nalesnikiem. W ten sposob ulozyc taka ilosc nalesnikow i nadzienia, ile nam odpowiada ( u mnie 4 sztuki). Reszte smietany ubic z jajkiem, posmarowac ostatni nalesnik, posypac oregano, zapiekac ok 10-15 min w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz