środa, 5 grudnia 2012

vanilice, czyli kruche ciastka z dzemem

Drobne, kruche ciasteczka, przelozone dzemem i obsypane cukrem pudrem, czyli vanilice- jedne z najpopularniejszych ciasteczek w Serbii. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne- najlepsze po 1-2 dniach, kiedy odstoja i zmiekna od dzemu. Proporcje na ok 40 sztuk.




Skladniki:

- 250 g maki pszennej 
- 1 lyzka smalcu
- 3 lyzki cukru
- 1 zoltko
- 1/4 torebeczki proszku do pieczenia

- dzem lub marmolada
- cukier puder 

Smalec zmiksowac z cukrem. Dodac zoltko i ubic ponownie, do uzyskania jednolitej masy. dodawac powoli  make wymieszana z proszkiem, i zagniesc elastyczne ciasto (nie moze lepic sie do rak). 
Ciasto rozwalkowac na grubosc ok 2 mm, wycinac foremka male serduszka lub inne ksztalty. Gotowe ciasteczka ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia i piec je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 10 min- az leciutko sie zrumienia. 
Wystudzone ciastka podzielic na polowe, jedna polowe posmarowac dzemem i sklejac takie ciasto z ciastkeim suchym (otrzymamy cos w rodzaju markizy). Gotowe ciastko obtoczyc w cukrze pudrze.


Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz