Skladniki:
tortille:
- 300g maki pszennej
- 170 ml wody
- lyzeczka soli
- lyzka oleju
nadzienie:
- piers z kurczaka
- szklanka mleka
- sol, pieprz
- mielona slodka papryka
- oregano
- salata
- pomidor
- ogorki konserwowe ( u mnie salatka z ogorkow ze sloika)
- ketchup
-sos majonezowy
Mieso pokroic w paski lub w wieksza kostke, dodac do niego sol, pieprz, papryke i oregano, wymieszac rekoma. Zalac je mlekiem, wymieszac i odstawic w chlodne miejsce na ok 2 godziny. Po tym czasie usmazyc je na rumiano.
Make wsypac do miski, dodac sol, wymieszac. Dodac wode i olej, zagniesc ciasto. Podzielic je na 4- 5 czesci, kazda uformowac w kule, rozwalkowac na ksztalt okraglego placka.
Teflonowa patelnie rozgrzac, placki smazyc (bez tluszczu) z kazdej strony po ok 30 sekund. Ulozyc je jedna na drugiej i zawinac w wilgotna scierke, aby byly miekkie i elastyczne.
Gotowy placek ulozyc na folii aluminiowej, posmarowac sosem majonezowym, na to polozyc salate, potem mieso, ogorki, pomidorka, polac ketchupem i zwinac.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz