Pyszna, zdrowa salatka z czerwonej fasoli. W celu zmiejszenia kalorycznosci zamiast majonezu dodalam jogurt naturalny wymieszany z musztarda- efekt przerosl moje oczekiwania! Ta salatka to swietny pomysl na kolacje lub sniadanie, polecam!
Skladniki:
- puszka fasoli czerwonej
- 2 gotowane na twardo jajka
- 1 cebula
- szklanka ugotowanego groszku
- 4 ogorki konserwowe
- 1 jablko
- 150 ml jogurtu nat.
- lyzka ostrej musztardy
- natka pietruszki
- sol i pieprz
Fasole odsaczyc z zalewy na sicie i przelac zimna woda. Jajka, ogorki i jablko pokroic w kostke, cebule i natke pietruszki posiekac.
Jogurt wymieszac z musztarda, dodac sol i pieprz (ilosc zalezy od tego, jak ostra jest musztarda).
Wymieszac fasole, wystudzony groszek, jajka, ogorki, jablko, cebule i natke pietruszki, wymieszac. Dodac jogurt wymieszany z musztarda, delikatnie wymieszac. Odstawic do lodowki na 2- 3 godziny, aby smaki sie "przeszly".
Świetny przepis, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń