Glowne danie kolacji z okazji polrocznicy slubu. Zaskoczyla mnie ta tarta- podejrzewalam, ze bedzie pyszna, ale nie myslalam, ze az tak :-) Pyszne kruche ciasto, serowy wierzch i warzywne nadzienie przeplatane szynka- bardzo serdecznie polecam! Bardzo dobrze sie kroi i smakuje pysznie zarowno na cieplo, jak i po wystudzeniu. Inspiracja byl ten przepis- tarta z szynka i pieczarkami
Skladniki na foremke o srednicy 24 cm:
ciasto:
- 300 g maki pszennej
- 200g margaryny
- 1 jajko
- 1 lyzeczka soli
nadzienie:
- 4 jajka
- 4 lyzki gestej, kwasnej smietany
- 200 g twardego sera zoltego
3/4 szklanki gotowanego groszku
- 1 papryka
- 1 duza cebula (posiekac i podsmazyc na oleju)
-200 g szynki drobiowej
- sol i pieprz
Margaryne wlozyc do zamrazarki na 30 min. Po tym czasie make wsypac do miski, wymieszac z sola, zrobic na srodku wglebienie, wbic tam jajko i zetrzec na tarce margaryne. Szybko zagniesc ciasto, owinac folia spozywcza i wlozyc na ok 1h do lodowki. Po tym czasie ciasto rozwalkowac i wylepic natluszczona foremke rozwalkowanym ciastem (spod i boki). Przykryc ciasto w formie papierem do pieczenia i wysypac na papier groch (zapobiegnie to podnoszeniu sie ciasta podczas podpiekania). Piec ok 8 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po tym czasie ciasto wyjac, wysypac groch i zdjac papier.
Na podpieczony spod wylozyc odsaczony groszek, na to podsmazona cebulke, na to polowe wedliny (u mnie pokrojona w cienkie plasterki), na wedlinke pokrojona w cienkie paseczki papryke, na to znow wedline.
Jajka ubic mikserem na puszysta mase, dodac smietane, sol i pieprz, ubic. Dodac starty na tarce zolty ser, wymieszac drewniana lyzka. Mase jajeczna wylac na podpieczony spod wylozony dodatkami, wyrownac, zapiekac w temperaturze 180 stopni ok 30 min (az sie zezloci). Wystudzic i podawac, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz