niedziela, 21 października 2012

zupa- krem z brokula i warzyw korzeniowych

Uwielbiam wszelkiego rodzaje zupy- ostatnio jestem na etapie zachwycania sie zupami- kremami. Oto jedna z moich ulubionych- mocno zielona, aromatyczna, idealna na jesienny obiad. Krem jest niskokaloryczny i sycacy- szczerze polecam. 





Skladniki:

- pol duzego brokula lub jeden mniejszy
- 2 srednie marchewki
- maly seler
- 1 duza pietruszka
- peczek natki pietruszki
- liscie selera
- 1,5 l bulionu drobiowego (wywar z miesa lub z kostki rosolowej)
- sol, pieprz


Marchew, selera i pietruszke obrac, pokroic w kostke, zalac bulionem i gotowac na polmiekko. Dodac brokula podzielonego na rozyczki, posiekane liscie selera i natke pietruszki, doprawic sola i pieprzem, gotowac do miekkosci. Zupe odstawic do przestudzenia, zmiksowac. 
Mozna podawac z grzankami lub groszkiem ptysiowym, jednak mnie najbardziej smakuje bez dodatkow.
Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz