Zdecydowanie jedno z moich ulubionych dan obiadowych na diecie- pyszne, sycace, zdrowe, i wcale nie ma duzo kalorii :-) Zaleta dania jest to, ze proporcje skladnikow dobieramy wg wlasnego uznania- mozemy dodac inne warzywa, lub np. zastapic ziemniaki makaronem- wtedy ugotowac potrawke wg przepisu, pomijajac ziemniaki, i podawac ja z osobno ugotowanym makaronem.
Cebule posiekac, mieso pokroic w kostke. Do garnka wlac odrobine wody, wrzucic cebulke i mieso, dusic ok 5 min. Marchewke pokroic w plastry, dodac do miesa, wsypac groszek (jesli uzywamy mrozonego, nie nalezy go wczesniej rozmrazac), dolac 1/3 szkl. wody, gotowac na srednim ogniu ok 5 min. Ziemniaki pokroic w kostke, dodac do warzyw i miesa, wlac sok pomidorowy, wsypac przyprawy, dolac wody (tak, by zawartosc garnak byla nia przykryta). Gotowac na wolnym ogniu ok godziny, az groszek bedzie miekki (w razie potrzeby dolewac wody, jednak potrawka ma byc gesta). Posypac natka pietruszki i palaszowac ze smakiem :-)
Skladniki na 4 porcje:
- 250 g zielonego groszku (swiezy lub mrozony)
- 4 duze marchewki
- 1 duza cebula
- 2 ziemniaki
- pojedyncza piers z kurczaka
- gesty sok pomidorowy - 3/4 szklanki
- sol, pieprz, oregano, natka pietruszki
Cebule posiekac, mieso pokroic w kostke. Do garnka wlac odrobine wody, wrzucic cebulke i mieso, dusic ok 5 min. Marchewke pokroic w plastry, dodac do miesa, wsypac groszek (jesli uzywamy mrozonego, nie nalezy go wczesniej rozmrazac), dolac 1/3 szkl. wody, gotowac na srednim ogniu ok 5 min. Ziemniaki pokroic w kostke, dodac do warzyw i miesa, wlac sok pomidorowy, wsypac przyprawy, dolac wody (tak, by zawartosc garnak byla nia przykryta). Gotowac na wolnym ogniu ok godziny, az groszek bedzie miekki (w razie potrzeby dolewac wody, jednak potrawka ma byc gesta). Posypac natka pietruszki i palaszowac ze smakiem :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz