niedziela, 21 października 2012

ciasto "Jaffa"

Ciasto Jaffa jest jednym z ulubionych ciast serbskich dzieci- jego smak jest zbliżony do smaku ciastek "Jaffa"(odpowiednik naszych delicji). Początkowo byłam do ciasta nastawiona sceptycznie, bo jak to możliwe, że  do ciasta, mającego smakować jak delicje, nie dodaje sie galaretki? Mimo wszystko skusiłam sie na wypiek i nie żałuję- ciasto jest soczyste, smaczne i rzeczywiście przypomina delicje. Zapraszam do spróbowania, nie pożałujecie ;-)




Składniki:

- 6 jaj
- 24 łyżki cukru
- 24 łyżki mąki
- 24 łyżki mleka
- 24 łyżki oleju
- 2 opakowania proszku do pieczenia

- 2 pomarańcze
- 300 g cukru 
- 200 ml wody 
- 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub pomarańczowego

-150g czekolady
-3 łyżki oleju
- 3 łyżki mleka


Zanim przystąpimy do wykonania ciasta, należy wyszorowac pomarańcze i cale (ze skorka) wlożyc na min. 12h do zamrażarki.

Jaja ubić mikserem na puszystą mase. Dodać cukier i ubijać dalej, do momentu, aż cukier sie rozpuści. Dodac olej, ubić mikserem aż masa sie połączy, dodać mleko i ubijać dalej. Do masy stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę wylać na dużą, prostokatną blachę z piekarnika natłuszczoną olejem. Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku okolo 15-20 min, aż do zrumienienia- sprawdzić wykałaczką

Upieczone, zimne ciasto przeciąc na pół, jedną polowe rozdrobnić rękami i wsypać do miski. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć dwie zamarzniete pomarańcze (razem ze skórką), a 200 ml wody zagotować z 300g cukru. Do rozdrobnionego ciasta wsypać starte pomarańcze, wlać wodę z rozpuszczonym cukrem, wymieszać najpierw drewnianą łyzką, a potem rękami. 

Polowę ciasta posmarować dżemem (dzięki niemu warstwa pomarańczowa przyklei się do ciasta), na to wylożyć warstwe z pomarańczami, wyrównać rękoma. Na parze rozpuscić czekoladę z olejem i mlekiem, polać wierzch ciasta, schłodzić w lodówce. 
Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz