środa, 31 października 2012

szarlotkowe nalesniki

Polaczenie nalesnikow, jablek, cynamonu i smietanki- idealne na jesienne wieczory :-)





Skladniki:

na nalesniki:
- 250g maki
- 200 ml wody
- 400 ml mleka
- 1 jajko plus 1 zoltko
- szczypta soli

nadzienie:
- 700 g startych na tarce jablek
- 4 lyzki cukru ( w zaleznosci od tego, jak slodkie sa jablka)
- lyzeczka cynamonu

na wierzch: 
- 200 ml smietany 18% (gestej)
- 3 lyzki cukru pudru
- 3 bialka
- 1 proszek budyniowy waniliowy
-5 lyzek cukru

Ubic jajko z zoltkiem, dodac mleko i wode, wymieszac. Dodac make z sola, wymieszac, usmazyc cienkie nalesniki. 
Jablka wymieszac z cukrem i cynamonem, podsmazyc ok 5 min na wolnym ogniu, ostudzic. 
Nalesniki faszerowac jablkami, i zwijac w ruloniki, ukladac je scisle jeden obok drugiego w prostokatnej, natluszczonej foremce ( u mnie wyszlo 16 sztuk, tak aby zapelnic cala blaszke).
Smietane wymieszac z cukrem pudrem, posmarowac nia nalesniki z wierzchu, zapiekac 20 minut w temperaturze 180 stopni. 
Bialka ubic na sztywno, dodac powoli cukier, ubijac dalej, az cukier sie rozpusci. Dodac proszek budyniowy i powoli, delikatnie wymieszac. 
Po 20 minutach wyjac nalesniki, posmarowac je piana z bialek i zapiekac jeszcze 10 minut- potem wylaczyc piekarnik i pozostawic w nim nalesniki jeszcze ok 5 minut. 
Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz