Polka, mieszkajaca w Serbii, na chorwackiej stronie z przepisami znalazla przepis na turecki ryz na mleku ;-)
Brzmi ciekawie, prawda? Ryz gotowany inaczej niz u nas, z dodatkiem budyniu- jest aromatyczny i smaczny- polecam :-)
Wlac 3 szklanki wody do garnka, zagotowac. Wsypac ryz, gotowac na wolnym ogniu. Kiedy ryz bedzie prawie miekki, dodac mleko, wsypac cukry i zagotowac- gotowac ok 5 minut.
Proszek budyniowy rozrobic w 100 ml mleka, wlac do ryzu, gotowac ok 2 min. Gotowy ryz rozlac do salaterek, jesc na cieplo lub po wystygnieciu.
Wg uznania do ryzu mozna dodac rodzynki, cynamon lub czekolade ( ok 3 kostki na 1 salaterke).
Smacznego ;-)
Brzmi ciekawie, prawda? Ryz gotowany inaczej niz u nas, z dodatkiem budyniu- jest aromatyczny i smaczny- polecam :-)
Skladniki na 5 salaterek:
- 3 szklanki (1 szklanka = 250 ml) wody
- 1 szklanka bialego ryzu
- 1,5 szklanki mleka
- 1 op. cukru waniliowego
- 8 lyzek cukru
- pol torebki budyniu waniliowego plus 100 ml mleka
- ewentualnie: rodzynki, czekolada, cynamon
Wlac 3 szklanki wody do garnka, zagotowac. Wsypac ryz, gotowac na wolnym ogniu. Kiedy ryz bedzie prawie miekki, dodac mleko, wsypac cukry i zagotowac- gotowac ok 5 minut.
Proszek budyniowy rozrobic w 100 ml mleka, wlac do ryzu, gotowac ok 2 min. Gotowy ryz rozlac do salaterek, jesc na cieplo lub po wystygnieciu.
Wg uznania do ryzu mozna dodac rodzynki, cynamon lub czekolade ( ok 3 kostki na 1 salaterke).
Smacznego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz