sobota, 27 października 2012

gulasz (sos) z boczniakow i pora

Pyszne danie dla wielbicieli boczniakow- mozna jesc z chlebem jako gulasz, mozna zostawic troszke wiecej wody i wtedy podawac z ryzem lub makaronem.





Skladniki:
- 250 g boczniakow
- 1 por 
- 1 cebula
- natka pietruszki- peczek
-150 ml smietany 12%
- sol, pieprz, bazylia

Boczniaki oczyscic, umyc, pokroic w kostke. Cebule posiekac, a pora pokroic w polplastry. Grzyby i warzywa wlozyc do garnka, podlac woda i dusic na wolnym ogniu ok 5 min. Po tym czasie dodac pieprz i bazylie, podlac grzyby szklanka woda i gotowac, az woda prawie calkowicie odparuje.  Dodac natke pietruszki, sol i gotowac, az grzyby beda miekkie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz